21 Şubat 2016 Pazar

2016 Yılının Teknoloji Falı


Vaat etmek sadece politikacılara özgü bir maharet değil. Teknoloji devleri de, her sene "bir sonraki sene kesin olacak" diyerek birçok şey vaat edebiliyorlar. Google, Samsung, Apple ve benzeri pek çok teknoloji devinin bazen mangalda kül bırakmadıkları zamanlarda oluyor ancak bu vaatlerin hepsini göremiyoruz.
Elbette bu durum şirketlerin "yalancı" oldukları ya da işkembeden salladıkları manasına gelmiyor. Mutlaka göremediğimiz projeleri bir şekilde engelleyen durumlarla karşılaşıyorlar ve planlarını ileri atmak zorunda kalıyorlardır. Neyse, biz onların elçisiyiz. İşte büyük teknolojik marka ve otoritelerinin 2016 yılı için vaat ettikleri şeyler.

Mobil teknoloji öngörüleri

Asya’da dengeler değişecek

Otoritelere göre Asya kıtasının en büyük mobil pazarı Çin. Ancak bu pazar sıkıntı yaşıyor. Hindistan daha çok öne çıkmaya başlamış durumda. 2016 yılında Asya’da dengeleri değiştirecek yeni pazarın Endonezya olacağı düşünülüyor. Endonezya’da 2015 yılının başından 2016 yılının ilk ayına kadar akıllı cihaz satışları yüzde 20 artmış durumda.

Xiaomi kesinlikle tüm dünyaya açılacak

Mobil cihazların dünyası aslında Asya’dan yönetiliyor. Bildiğimiz ve kullandığımız çoğu mark burada üretiliyor ve dağıtılıyor. Henüz kendini dünya pazarına tam anlamıyla açamamış olan Xiaomi’nin2016 yılında şeytanın bacağını kıracağı ve küresel pazara açılarak Samsung ve LG’yi tahtından edeceği düşünülüyor.
mobil dünya

Satışlar artacak ikinci el piyasası karışacak

2016 yılında 2015 yılına oranla daha kaliteli üst sınıf ve daha tatmin edici orta sınıf akıllı telefonların geleceği şimdiden biliniyor. Bu durumda tüketim yeni nesil bu cihazlara kayınca ikinci el piyasasının değer marjı da tamamen farklı olacak. Eskisi gibi 2015 model telefonları yarı fiyatına bulabilmek bir hayal olacak.

Dünya uygulamaya doyacak

Gerek iOS gerek Android olsun her iki dev markette de 4 milyona yakın uygulama dolaşıyor. Bağımsız uygulama geliştiriciler 2016 yılında tamamen kurumsal yapıya sahip uygulama şirketlerine yenik düşebilirler. Öte yandan özellikle Android için güvenlik sorunlarının daha da artacağı öngörülüyor.

Android 6.0 Marshmallow geride kalacak

Kullanım oranı çok düşük olan Marshmallow bu sene Android N ile karşı karşıya kalacak. Sancılı bir adaptasyon süresi yaşayan Marshmallow maküs talihini bu sene de yenemeyecek. Android N, 2016 yılının sonuna yetişirse Marshmallow’u tamamen unutmamız mümkün olabilir.

Samsung Galaxy serisine en az 5 telefon daha eklenecek

Samsung Galaxy 7 ve ailesi şirketin beklentilerinin altında kalacak bir satış performansı yakalayacaklar. 206’nın ikinci çeyreğinden itibaren farklı sınıflarda Samsung akıllı cihazlar havalarda uçuşacak. Şirket bu zararını kapatabilmek için kesinlikle 5 adetten daha fazla Galaxy serisi telefon çıkaracak. 
Nesnelerin interneti

Nesnelerin İnterneti öngörüleri

Arabaların çoğu birbirine bağlanabilecek

Bağlantılı araçlar kavramı 2016’da oldukça önem kazanacak. ABD’ye 2016 yılında gönderilen araçların yüzde 60’nın bağlantılı araç teknolojisine sahip olacağı öngörülüyor. IoT yani Nesnelerin İnterneti altyapısı 2015’e oranla daha hızlı gelişecek ve bu otomasyon rutin hale gelebilecek.

Sürücüsüz arabalar kabul görecek

Yıllardır geliştirilmeye çalışılan sürücüsüz arabalar teknolojisi 2016 yılında ivme kazacak. Google ve Tesla ile berber otomotiv devlerinden etkili demolar ve atılımlar beklemek mümkün olabilecek. Öte yandan sürücüsüz arabaların yaşadığı kanuni bazı engellerin de tek tek kalktığına şahit olabileceğiz.
Bağlantılı arabalar

Siber sigorta kavramı başlayacak

Nesnelerin internetiyle beraber bu teknolojiyi kullanan cihazların sigortalanma kapsamları da değişecek. Bu sisteme siber sigorta adı verilecek. Sürücüsüz arabaların sigortalanma kriterleri ile geleneksel araçların prosedürleri aynı olmayacak.

Taşıtlar fosil yakıtlardan arınacak elektrik enerjisi devrimi yaşanacak

Sadece elektrik değil, güneş enerjisiyle bataryalarını şarj edebilen ekonomik arabalar 2016 yılında kabuklarından çıkacaklar ve küresel olarak daha tanınır ve satın alınabilir bir hale gelecekler. Fosil yakılar daha hızla terk edilecekler. Sürücüsüz, birbiriyle bağlantılı ve alternatif enerjilerle çalışan taşıtlar hızla yayılacaklar. IoT eko sistemi hızla kabul görecek.
Adil kullanım kotası

Ülkemizde neler olabilir?

Adil kullanım kotası kalkar mı?

Türkiye’de yerel gelişmelere verilen önem ortada. Pek çok girişimci bir süre gazetelerde haber oluyor ve daha sonra kendilerinden haber alınamıyor. Öte yandan bırakın IoT’ye Türkiye’de henüz sürdürülebilir bir internet teknolojisi olduğunu söylemek bile oldukça güç. İnsanlar arabalarından internet kullanarak tüm şehir ağına dahil olabilirken, biz hala AKK (adil kullanım kotası) diye bir “şey” ile uğraşıyoruz. Umarım 4.5G teknolojisiyle bu prangadan kurtulmamız mümkün olabilir. Türkiye’de teknolojik gelişmelerin önünün açılabilmesi için yatırım ve destek olanaklarının ve destek politikalarının değişmesi gerekiyor.
Ancak yine de enseyi karartmamak lazım. Türkiye henüz teknolojik atılımlar adına yolun çok başında. 2016’da olmasa bile önümüzdeki birkaç yıl içinde belki de bizimde bir Google’ımız ya da Apple’ımızolabilir. Neden olmasın? Yeter ki şu rant sevdamızdan bir vazgeçelim.

Alıntıdır : Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder